top of page

Gençler için Zorbalık ile Baş etme Rehberi

Zorbalığın herhangi bir türünün kurbanı olmak gerçekten kötü hissettirir.


Ve iki şeyi bilmeniz önemlidir: - Yalnız değilsiniz! - Bu sizin hatanız değil!


lisede zorbalık ile nasıl baş ederim


Zorbalık nedir?

Zorbalık, insanların size isimler takması, tehdit etmesi, gözdağı vermesi, alay etmesi, vurmak veya itmek gibi istemediğiniz fiziksel temaslarda bulunması, hakkınızda söylentiler çıkarılması, görmezden gelinmeniz veya dışlanmanız, eşyalarınızın zarar görmesi veya çalınması, siber zorbalık. Zorbalar görünüşünüz, aileniz, dininiz, ırkınız veya kültürünüz hakkında kişisel veya saldırgan yorumlar yapabilir. Zorbalık korku, kıskançlık, cehalet veya yanlış anlamadan kaynaklanabilir.









Zorbalığı Nasıl Durdurabilirsiniz?

  1. Bir yetişkine söyleyin.

    Öğretmenler, müdürler, ebeveynler ve okuldaki yardımcı personel zorbalığı durdurmaya yardımcı olabilir.

  2. Zorbadan kaçının ve arkadaşlık sistemini kullanın.

    Zorbalık genellikle erişkinlerin olmadığı yerlerde gerçekleşir. Zorba yakınınızdaysa farklı bir tuvaleti kullanın. Etrafta kimse yok ise tek başınıza sınıfta oturmayın ya da tenha yerlere gitmeyin. Zorbayla yalnız kalmamak için yanınızda birinin olduğundan emin olun. Otobüste, koridorda veya teneffüste - zorbanın olduğu her yerde - bir arkadaşınızla arkadaşlık edin. Aynı şeyi bir arkadaşınız için yapmayı teklif edin.

  3. Öfkenizi tutun.

    Zorbanın davranışları neticesinde üzülmek doğaldır, bu sizin zayıf ya da hassas olduğunuzu göstermez, onlar öyle iddia etse de. Zorba sizin tepki vermenizi ister. Amaçları sizi üzerek vey korkutarak gücünüzü elinizden almaktır. Zorbalar sizin üzüldüğünüzü görmekten hoşlanır. Çünkü bu onlara kendilerini daha güçlü hissettirir.

    Onlara üzgün ve korkmuş olmadığınızı gösterirseniz, genellikle ilgilerini kaybederler ve gücünüzü elinizden alamazlar.

  4. Ağlayarak ya da kızararak veya üzgün görünerek tepki vermemeye çalışın, evde alıştırmasını yapın. Tersine gülümsemek veya gülmek de zorbayı kışkırtabilir. Çok fazla pratik gerektirecek ancak bir zorbanın zorbalık listesinden çıkmak için sakin kalmak yararlı bir beceridir. Bazen gençler 10'a kadar saymayı, öfkeli sözlerini yazmayı, derin nefes almayı, başka şeyler düşünmeyi veya uzaklaşmayı faydalı bulurlar. Sen de deneyebilirsin. Bu gibi yöntemlere "sakinleşme" stratejileri diyoruz, sen kendikini de bulabilirsin.

  5. Mizahla geçiştirmeyi deneyebilirsiniz.

    Eğer mizaha çeviremediyseniz şunları söylemeyi de deneyebilirsiniz:

    • Her neyse!

    • Şimdi daha iyi hissediyor musun?

    • Eğer arkamdan konuşuyorsan, belli ki benim hayatım seninkinden çok daha ilginç!

    • Hadi devam edelim!

    • Sonunda söyleyecek komik bir şey mi buldun?

    • Neden benim hakkımda böyle şeyler söyleyip duruyorsun bilmiyorum ama umurumda değil

    • Gerçekten sakin ol ve kes şunu!

    • Yeter artık!

    • Neden benimle konuşuyorsun?

    • İşte yine başlıyoruz. Bu çok sıkıcı. İşin bitince haber ver.

    • Daha iyiden daha kötüye çağrıldım.

    • Vay canına, bunu tek başına mı buldun?

    • Affedersin ama umurumda olduğunu düşünüyor gibisin.

    Genellikle karşı cevap vermek işe yaramaz. Kendiniz için uygun görmüyor veya denemenize rağmen yanıt alamıyorsanız 6.adıma geçin.

  6. Cesur davranın, uzaklaşın ve zorbayı görmezden gelin.

    Zorbaya kesin ve net bir şekilde durmasını söyleyin, sonra uzaklaşın. Yürümeye devam edin ve ne derlerse desinler arkanıza dönmeyin. İlgisiz davranmak veya cep telefonunuzdan biriyle mesajlaşmak gibi incitici sözleri görmezden gelmenin yollarını deneyin. Bir yabancıdan uzaklaştığınızı hayal etmeye çalışın. Zorbayı görmezden gelerek, umursamadığınızı göstermiş olursunuz. Sonunda, zorba muhtemelen sizi rahatsız etmeye çalışmaktan sıkılacaktır.

  7. Kendiniz de zorba olmayın.

    Eğer olduysanız - öfkenize yenik düşmeyin; akran baskısına boyun eğmeyin.Eğer yapabiliyorsanız, arkadaş olun - özür dileyin.

  8. Unutmayın ki zorbalar da insandır.

    Tıpkı sizin gibi yer, uyur ve yaşarlar. Tek fark, sizin bir zorba olmamanızdır! Zorbalar, sizin sahip olduğunuz ilgi ve ebeveyn sevgisinden yoksun oldukları için böyle davranırlar. Güvensizdirler ve sadece kendilerini güçlü hissetmek için zorbalık yaparlar

  9. Bunun hakkında konuşun.

    Rehberlik danışmanı, öğretmen, kardeş veya arkadaş gibi güvendiğiniz biriyle konuşun. Bazı yararlı önerilerde bulunabilirler. Durumu düzeltemeseler bile, kendinizi biraz daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilirler.

  10. Olası depresyon belirtilerini tanıyın.

    Üzüntü, yalnız kalmak isteme, konsantrasyon bozukluğu, uyku sorunları ve okulda zorluk. depresyon belirtileri olabilir. Bir psikiyatrist ile görüşebilmek için ebeveynlerinizden yardım alın.



siber zorbalık


Kendinizi Siber Zorbalıktan Koruyun!

Zorbalık her zaman yüz yüze gerçekleşmez. Siber zorbalık, çevrimiçi herhangi bir uygulama üzerinden veya kısa mesajlar veya e-postalar aracılığıyla gerçekleşen bir zorbalık türüdür. Kendinizi korumak için yapabileceğiniz şeyler vardır.

  1. Her zaman ne paylaştığınızı düşünün. Birinin ne ileteceğini asla bilemezsiniz. Çevrimiçi ortamda başkalarına karşı nazik olmak sizi güvende tutmaya yardımcı olacaktır. Kimseyi incitecek veya utandıracak hiçbir şey paylaşmayın.

  2. Şifrenizi diğer çocuklardan gizli tutun. Arkadaş gibi görünen çocuklar bile şifrenizi başkalarına verebilir veya istemediğiniz şekilde kullanabilir. Şifrelerinizi sadece ebeveynlerinize verin.

  3. İnternette paylaştıklarınızı kimlerin gördüğünü düşünün. Tamamen yabancılar mı? Arkadaşlarınız mı? Arkadaşlarınızın arkadaşları mı? Gizlilik ayarları kimin neyi göreceğini kontrol etmenizi sağlar. Sokakta tanımadığımız insanlara fotoğraflarımızı göstermiyoruz ya da hayatımızdaki ayrıntıları basit bile olsa anlatmıyoruz. İnternette paylaştıklarınızı da böyle düşünün.

  4. Ailenizi çevirimiçi faaliyet ve arkadaşlarınızdan haberdar edin. Onlara internette ne yaptığınızı ve bunu kiminle yaptığınızı söyleyin. Sizi arkadaş edinmelerine veya takip etmelerine izin verin. Neyi yapıp neyi yapmamanız gerektiği konusunda söyleyeceklerini dinleyin. Sizi önemsiyorlar ve güvende olmanızı istiyorlar.

  5. Aldığınız mesajlar veya internette gördüğünüz sizi üzen veya korkutan şeyler hakkında güvendiğiniz bir yetişkinle konuşun. Kanıt ve destek için ebeveynlerinizle veya başkalarıyla paylaşabilmeniz için bir ekran görüntüsü alın. Ebeveynleriniz gerekli kurum ve kişiler ile görüşerek durumu rapor edebilirler.

  6. Çevrimiçi zorbalara yanıt vermeyin. Zorbalığa uğradığınız hesapları silin.




Neden zorbalığa uğruyorum?

Araştırmalar, zorbalığa uğrayan gençlerin genellikle şu ortak özelliklere ve inançlara sahip olduğunu göstermiştir. Zorbalığın hedefleri genellikle:


zorbalıkla baş etmek

Zeki, yaratıcı, başarılı, iyimser, empatik, gayretli, vicdanlı, mükemmellik çabalayan, idealist ve dürüst, cesur, sadık, dürüst, güvenilir, yardımsever, özverili, makul, öfke kontrolü yapabilen, hoşgörülü ve bağışlayıcı, özür dileyebilen, şiddetten uzak durabilen, mizah anlayışına sahip, uzun vadeli düşünebilen, yeni becerilerde ustalaşma yeteneği olan, başkaları hakkında her zaman iyi düşünebilen, stres altında yüksek başa çıkma becerilerine sahip,-yüksek standartların olan, güçlü ve iyi tanımlanmış değerlere sahip, otorite sahibi kişilerden yüksek beklentileri olan, güç pozisyonlarında bulunan ve bu gücü kötüye kullanan beceriksiz kişilerden hoşlanmayan

Kim olduğunuzu yeniden hatırlayın!


Yine de hala kendinizle ilgili çalışacağaınız ve zorbalık ile daha iyi baş etmenize yardımcı olabilecek yanlarınız olabilir:

  • kendini küçümseme

  • kararsız olma

  • onay arama

  • iddiasız olma

  • bağımlı olma

  • naif olma

  • hayır demekte zorlanma

  • öfkeyi ifade etmek yerine içselleştirme eğilimine sahip olma.

Bu yanlarınızla çalışmak için terapi almayı düşünebilirsiniz. Ebeveynleriniz ile değiştirmekte ve geliştirmekte zorlandığınız alanı paylaşabilir ve bununla ilgili yardım arayışınızdan bahsedebilirsiniz.



Başkaları için Ayağa Kalkın

Zorbalık gördüğünüzde, bunu durdurmak için erişkinler dışında tanık olarak sizin de yapabileceğiniz güvenli şeyler var.

  • Bir ebeveyn, öğretmen veya güvendiğiniz başka bir yetişkinle konuşun. Yetişkinlerin kötü şeyler olduğunda yardım edebilmeleri için bunu bilmeleri gerekir.

  • Zorbalığa uğrayan çocuğa karşı nazik olun. Onları da dahil etmeye çalışarak önemsediğinizi gösterin. Öğle yemeğinde veya otobüste onlarla birlikte oturun, okulda onlarla konuşun veya onları bir şeyler yapmaya davet edin. Sadece onlarla takılmak bile yalnız olmadıklarını bilmelerine yardımcı olacaktır.

  • Hiçbir şey söylememek durumu herkes için daha da kötüleştirebilir. Zorbalık yapan çocuk, başkalarına bu şekilde davranmaya devam etmenin normal olduğunu düşünecektir.



bottom of page