Güvenli bağlanma bebeğin temel ihtiyaçlarının eksiksiz tek kişi tarafından karşılanması ve/veya tüm vakti birlikte geçirmekten ziyade, bebeğin ihtiyaçların şefkatle okunup, şefkatle karşılanması ve bebeğin ebeveyninin yanında güvende hissetmesi ile kurulan duygusal bağ ile sağlanır.
Ebeveynin bebeğin bakımını yaparken ki davranışları, mimikleri, ses tonu ve sözcükleri iletişimin bir parçasıdır. Bakım veren kişinin bebeğinin temel ihtiyaçlarına yanıt veriş şekli, bebeğe sözel söylenenlerin "altyazısı" olarak ayrı mesaj verir. Ebeveyn neşeliyse "varlığın beni mutlu ediyor", tahammülsüz ise "ihtiyaçların benim için bir yük", ilgisiz ve donuksa "seni görmüyorum", sevecen ise "seni seviyorum" mesajını iletiyor olabilir.
Annenin Duygusal Yokluğu kitabının yazarı Jasmin Lee Cori’ye göre güvenli bağlanma için çocuğa verilmesi gereken iyi ebeveyn mesajları:
Burada olduğuna memnunum..
Seni görüyorum..
Benim için özelsin..
Sana saygı duyuyorum.
Seni seviyorum.
İhtiyaçların benim için önemli. Benden yardım isteyebilirsin..
Senin için buradayım. Sana vakit ayıracağım.
Seni güvende tutacağım.
Benimleyken rahat hissedebilirsin.
Beni çok mutlu ediyorsun
Güvenli bağlanma ebeveynin/bakım verenin bebeğiyle ilişkisini, bebeğinin bağlanma paternini dolayısıyla başkalarıyla bağlanmasını ve gelecekteki ilişkilerini, kendilik algısını şekillendirir.
Sağlıklı ve güçlü bağlanması olan bir çocuk zamanı geldiğinde kendi ayakları üzerinde durabilen, özgüvene sahip, ebeveyninden bağımsızlaşabilen, kendi değerini bilen, kendisini seven, kendisine şefkatli, kendi kendini sakinleştirebilen, sınırlarını koruyabilen, kapılarını açıp karşısındakine bağımlı olmadan güvenli bağlanabilen bir erişkin olabilir.
Comments