Çocuğunuza mum ışığında bir yemek hediye edin
- Dr. Ayça Can Uz
- 17 Mar
- 3 dakikada okunur

Dr. John Gottman ve eşi Dr. Julie Schwartz Gottman'ın 1998'de yaptıkları bir araştırma sonucuna göre ilk çocuktan sonraki ilk 3 yılda çiftlerin 3'te 2'si ilişkilerinin kalitesinde bir düşüş yaşıyor; partnerinden ve ilişkisinden memnun değil.
Aldatma ve çoğu boşanma maalesef doğumdan birkaç yıl sonra gerçekleşiyor. Kimse boşanmış bir çiftin çocuğu olması hayaliyle çocuk yapmıyor ve çocuğu için herkes annesiyle babasıyla bir evde büyümesinin hayalini kuruyor. Ama bu dilek her zaman mümkün olmuyor; hatta özellikle belirtmek isterim ki çocuğun bazen mutsuz bir evde büyümesindense, mutlu bir anne ve mutlu bir baba ile ayrı evlerde büyümesi daha iyi olabilir.
Yine de anne ve babasıyla büyüyen bir çocuk kadar şanslısı yok. Ve çocuklu hayatta yaşanan stres herkes için standart, kaçış yok. Bir türlü tutturulamayan bakıcı sorunu, uykusuzluk, çocuk hastalıkları, gündelik çocuk bakımı ve ev sorumlulukları bir çok çift için zorlayıcı olabilir. Ancak bazı çiftler stres yönetiminde daha iyi takım oyuncusu.
Çocuktan sonra ilişkisi bozulan ve ilişki kalitesini koruyan çiftler karşılaştırıldığında bir takım farklar bulunmuş:
Araştırmadan Çıkan İlginç Bulgular:
Değersizlik Hissi: Bebek doğduktan sonra her iki ebeveyn de çok daha fazla çalışıyor, ama ikisi de kendilerini değersiz hissediyor.
Çatışmaların Artması: Bebeğin gelişini takip eden ilk yılda, ilişkideki çatışmaların sıklığı ve şiddeti önemli ölçüde artıyor.
Cinsel İstekte Azalma: Özellikle emziren annelerde cinsel istek ciddi oranda düşüyor ve bu durum genellikle bebeğin ilk yılında devam ediyor.
Duygusal Bağlantıda Kopukluk: Ataerkil düzende genellikle çoocuğun bakımı anneye kaldığından dolayı, anneler bebekle tüm gün meşgul olduğundan, partnerlerine duygusal bağlantı kurmak için yeterli enerjileri kalmayabilir.
Kimlik Değişimi: Ebeveynler sadece anne-baba ve partner olarak değil, aynı zamanda daha büyük bir ailenin (arkadaşlar, kardeşler, oğullar, kızlar) üyeleri olarak da kendilerini yeniden tanımlarlar.
Değer ve Hedeflerde Değişim: Çiftlerin değerleri ve hayattaki hedefleri büyük ölçüde değişebilir.
Geçmişle Hesaplaşma: Çiftler, kendi ebeveynlerinin hatalarını tekrarlamadan, çocukları için daha iyi ebeveynler olmak istiyorlar. Bu noktada birbirlerinden ayrışabilirler.
"Bebekten Önce" ve "Bebekten Sonra" Dönemleri: İlişki, adeta farklı bir hayata geçer. Çiftin değişen ritmi ve yapamadıkları, ilişkiden eksilme gibi hissedilebilir.
Baba Dışlanmış Hissediyor: Anneye yardım etmek için gelen aile üyeleri veya arkadaşlar, babanın kendini dışlanmış hissetmesine neden olabilir. Babalar genellikle bu duruma kendilerini daha da geri çekerek ve daha çok çalışarak tepki veriyorlar.
Çocukların Tepkileri: Mutsuz bir babanın çocuğu babasından da duygusal olarak uzaklaşır. Bu durum, baba ve çocuk arasında trajik bir uçurum yaratabilir.
İyi takım oyuncusu olan çiftler, yeni ebeveynliğin getirdiği zorluklar ve stres faktörleriyle başarılı bir şekilde başa çıkmanın yollarını buluyorlar. Takım kuramayan çiftler ise bu zorlukların altında eziliyorlar.
İki kişilik takımın en büyük itici motoru da sanılanın aksine anne babalık müessesesi değil, sevgililik. Yeni ebeveyn olan çiftlerin bu dönemde birbirlerine daha fazla destek olmaları, iletişimlerini güçlendirmeleri ve duygusal bağlarını korumaları gerekiyor.
Sevgili olduğunuzu yeniden hatırlamak için birbirinize ayıracağınız birkaç dakika çok kıymetli.

Çocuklu evlilikte sevgili kalmak için bir kaç pratik öneri:
Sevgiliniz sabah evden iş için çıkarken bir öpücükle birlikte bir termos kahve hediye edebilirsiniz.
Her sabah ve her akşam eve geldiğinizde ilk iş öpücük rutini olsun. Altı saniye kuralını unutmayın.
Evin sık kullanılan köşelerine (kahve makinesi, mutfaktaki bardaklık, çorap çekmecesi gibi) ne kadar değerli, özel olduklarını yazan kısa notlar bırakın.
Sevgi ve teşvik sözleriyle veda edin.
Telefonunuzu bir kenara bırakın ve eşinizin gününü gerçekten dinleyin. Empati ve anlayış gösterin.
Çocuk nedenli ebeveynlerden biri evde diğeri çalışıyor ise, çalışan taraf olarak evde olmanın da yorucu olduğunu aklınızda tutun ve akşam yemeği, bulaşıklar gibi ev işlerine yardım edin.
Çalışan taraf olarak küçük çocuğunuzla bağ kurma fırsatı yaratmak ve sevgilinize de dinlenme fırsatı vermek için çocuğunuzu yıkamak, şarkı söylemek, dans etmek veya kitap okumak gibi gece rutinlerini üstlenin.
Eşinizle Asla Randevulaşmayı Bırakmayın
Evde birbirinize özen göstermek çok önemliyse de stres varlığında o bir kaç dakikalık çaba bile size zor gelmeye başlayabilir. Çiftler streslerini atacakları, çocuklu hayatın yüklerini unutacakları ve eski günlerini anımsayacakları baş başa zamanlara ihtiyaç duyar.
Randevu geceleri, bağlantıda kalmak, yakınlığı artırmak ve birbirini seven bir ekip olduğunuzu hatırlamak için fırsat sunar.

Ortak hobilerinize sahip çıkın.
Haftada bir gece "Evde randevu" düzenleyin. Mum ve müzik eşliğinde çay veya alkollü bir içecekle muhabbet etmeyi, birbirinize temas ederek romantik bir komedi filmi izlemeyi düşünebilirsiniz. Kahkaha ve mizah endorfinleri yükseltir ve ruh halini hafifletir.
En elzemi, her ay en azından bir gece randevusu planlayın. "Çocuğumu bırakamam cümlesi, "Çocuğumu annesiz/babasız bırakamam" haline dönmesin. Siz, siz olun minik kaçamaklar için fırsat yaratın.