top of page

Tükenmeden Fedakarlık



Kavramlar 1: Bencillik ve Fedakarlık Nedir?


Seanslarda sık sık konuştuğumuz bir konu bencillik. Özellikle hayır demekten korkan kişilerin hiç istemediği bir etiket; bencillik etiketinden kaçınmak için 'sınırsız evetler' ve 'kaybolan bireysel sınırlar' söz konusu.


Halbuki ikisinin arasında bir yer daha var; kendi ve karşı tarafın istek ve ihtiyaçlarının farkında, saygılı ve duyarlı olan bir yer.


Bir çok kişinin kafasının bu konuda karışık olduğunu görüyorum. Kendi isteklerime bencil olmadan nasıl sahip çıkarım? Tükenmeden fedakarlık mümkün mü?


Bencil insanlar için karşı tarafın ihtiyaçlarının önemi yoktur. Kendi isteklerini ön planda tutarlar ve karşı tarafın istek ve ihtiyaçlarını önemsemezler.


Fedakar insanlar ise kendi isteklerinden karşı tarafın istekleri için vazgeçerler. Karşı tarafın istek ve ihtiyaçları için kendi ihtiyaçlarını dahi erteler ve hatta önemsemezler.


Ne zaman benciliz? Ne zaman fedakar? Ne zaman sağlıklı bir ilişkideyiz? Nerede duruyorsunuz anlamak için kolay bir matematik şablonum var 😉 Bir bakalım ama önce istek nedir, ihtiyaç nedir?


İhtiyaçlar; uyku, su, yemek, dinlenmek, saygı, sevilmek, güvenlik gibi bedensel ve ruhsal temel gereksinimlerdir.


İstekler, temel ihtiyaçlar dışında mutlu, enerjik ve huzurlu kılacak istenen şeyler, dileklerdir.


✔️ Bencillik = Kendi İsteğin> Karşı tarafın İhtiyacı


✔️ Fedakarlık = Kendi İhtiyacın < Karşı tarafın İstek ve İhtiyaçları


✔️ Tükenme = Sürekli Fedakarlık


✔️ Sağlıklı İlişki = İstek ~ İstek

İhtiyaç > İstek

İhtiyaç = İhtiyaç


Sağlıklı ilişkide ihtiyaçlar nasıl korunur ve karşılanır, istekler karşılıklı nasıl önemsenir ve gerçekleştirilir biraz daha konuşalım ister misiniz?


bottom of page