top of page

Kafası dağınık kadınlar, DEHB olabilir misiniz?


kadın dehb

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) cinsiyete bağlı değildir. DEHB belirtileri kadınlarda da erkeklerde olduğu kadar sık ​​görülür ve DEHB'li çocukların ancak %30'unda bu belirtilerin erişkinlikte kaybolduğu gözlemlenmektedir. Dahası, bilimsel araştırmalar DEHB'nin kalıtsal olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu da dikkat ve dürtüsellik sorunları olan bir çocuğun annesiyseniz sizde de DEHB olabileceği anlamına geliyor. Bu, DEHB'nin erkek çocuklarına yönelik bir teşhis olduğunu varsayan birçok kadın için sürpriz oluyor. Aslında öyle değil, bu nedenle kadınlarda DEHB tanısı koyma ihtimali artıyor.


DEHB kadınlarda ve kız çocuklarında farklı gözlemlenebilir. Bazen hormonların etkisi, kaygı bozukluğu veya öğrenme güçlüğü ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle pek çok kız çocuğu yanlış anlaşıldığını hissederek büyür. Pencereden dışarı bakar, uçlu kaleminin kırık uçlarını toplar ya da sınıfta dinlemeleri gerekirken aralıksız karalamalar yaparlar ise onlara hayalperest, tembel veya daha kötü etiketlemeler yapılabilmektedir. Bu nedenle kız çocuklarının özgüvenlerinin etkilenmemesi için erken teşhis ve etkili tedavi şarttır.


Testin ikinci kısmındaki sorular, ebeveynler ve öğretmenler tarafından değil, kız çocuklarının kendileri tarafından yanıtlanmalıdır, çünkü kızlar, DEHB'yi, dışarıda hiperaktif/dürtüsel belirtiler sergileme olasılığı daha yüksek olan erkeklere göre daha içsel olarak yaşarlar.


DEHB semptomlarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki ücretsiz kadın DEHB testini doldurun ve sonuçları DEHB teşhisini koyabilecek tek kişi olan bir psikiyatri uzmanıyla paylaşın. 


NOT: Bu kendi kendine testin amacı teşhis koymak değildir. Tamamladığınız kendi kendine testinizi bir sağlık uzmanıyla paylaştığınızdan emin olun. Doğru tanı ancak klinik değerlendirme ile konulabilir. Bu kendi kendine test yalnızca kişisel farkındalık içindir.


KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARINDA DEHB ÖZBİLDİRİM FORMU

dosyasını indir


 

bottom of page