top of page

Ooo Piti Piti Hangi Okulu Seçmeli?



Bazen üniversitede bölüm seçimi hangi mesleği istemediğini anlamak içindir. Bireyin nereye evrileceğini üniversite bittikten sonraki şirket seçimi, master, gidilen kurslar gibi seçimleri belirler. Hayat da, iş de bir ağaç gibidir; tek bir doğrudan ziyade, bir çok seçimden ibarettir.


Üniversite sadece aldığınız puana göre seçilmemeli, size rehberlik edebilecek önemli noktaları belirtmek isterim;


Üniversite seçiminiz, kariyer hedefleriniz ve ilgi alanlarınızla uyumlu olmalıdır. Kendinize şu soruları sorun: Hangi alanlarda başarılı olmak istiyorum? Hangi meslek ya da sektöre ilgi duyuyorum? Basamak olarak kullanacaksam bile hangi bölümlerde olmalıyım?


Seçmeyi düşündüğünüz üniversitenin sunduğu akademik programların içeriğini ve kalitesini inceleyin. Okulların yatay geçiş, dikey geçiş ve hatta lisansüstü düzeydeki seçeneklerini de göz önünde bulundurun, çünkü ilgi alanlarınız zamanla değişebilir.



Üniversite yaşamınızda tabii ki sosyal çevreniz olsun istersiniz. Bölgenin kültürel yapısı ya da kampüs imkanları bu konuda size yardımcı olacak mı, bakın! Sosyal yaşamınızı etkileyecek olan bu unsurlar uzun vadede memnuniyet düzeyinizi de etkileyecek. Üniversitenin konumu önemli bir faktördür. Kendinizi daha iyi hissedeceğiniz bir şehirde veya bölgede olmak, üniversite yaşamınızı olumlu yönde etkileyebilir.


Bazı öğrenciler çeşitli bir öğrenci kitlesiyle daha rahat hissederken, bazıları daha samimi ve kültürel fark olmayan bir ortamı tercih edebilir. Kendinize hangi tarzın daha uygun olduğunu düşünün.


Üniversitenin staj fırsatları, akademik ve mesleki gelişiminizi desteklemek açısından önemlidir. Bu olanaklar size gelecekte daha fazla iş imkanı sunacaktır.



Maddi durumunuzu göz önünde bulundurun ve burs olanaklarını araştırın. Burslar, finansal yükünüzü azaltabilir ve eğitiminize odaklanmanıza yardımcı olabilir.


Üniversitenin öğrenci desteği, danışmanlık ve sağlık hizmetleri gibi olanakları, zorlu zamanlarda size yardımcı olmak üzere orada mı? Lazım olmadan, öncesinde değerlendirin, fiziksel/psikolojik ihtiyaçlarınızı karşılayabilir mi?



Sosyal yaşamınızı zenginleştiren, ilgi ve hobilerinize uygun etkinlikler ve kulüpler sunan bir üniversite tercih edebilirsiniz.



Unutmayın ki bu süreçte en önemli şey, kendinizi tanımak ve gerçekçi beklentilerle hareket etmektir. Tercih yaparken aileniz, arkadaşlarınız ve danışmanlarınızla konuşun, ancak nihai kararı siz vermelisiniz. Kararınızı verirken içgüdülerinizi de dinlemeyi unutmayın, çünkü bazen doğru karar, kalbinizin sesini dinlemekle bulunur.

bottom of page