top of page

Fizik Muayenede Cinsel Taciz İşaretleri: Neler Olmalı ve Olmamalı?


cinsel şiddet taciz

Tıbbi bir ortamda ne bekleyebilirim?

Bir muayene, prosedür veya tedavi için bir tıp uzmanına göründüğünüzde şunları beklemelisiniz:

  • İstediğiniz zaman muayeneyi sonlandırabilirsiniz. Muayene ile ilgili herhangi bir şey sizi rahatsız ediyorsa, sizi muayene eden kişiye bunu bildirebilirsiniz ve o da hemen durmalıdır.

  • Odada başka birinin olmasını isteyebilirsiniz. Muayene odasında sizinle birlikte başka birinin olmasını istiyorsanız, bir hemşire, arkadaş veya aile üyesinin sizinle kalmasını isteyebilirsiniz.

  • Muayene edileceğiniz odada, muayeneyi yapacak doktor dışında herhangi biri (işi olmayan sağlık personeli, tercih etmiyorsanız yakınınız) olmamalıdır.

  • Gizlilik. Fizik muayene özel bir odada olmalıdır veya ayırıcı bir perde çekilebilir. Ayrıca muayeneden önce ve sonra kıyafetlerinizi değiştirmek için özel bir yeriniz olmalıdır.

  • Rahat ettiğiniz kadar soyunun. Vücudunuzun sadece muayene edilecek kısımlarını soymanız yeterlidir ve muayeneden önce veya sonra uzun süre soyunuk kalmanız gerekmemelidir.

  • Sizi daha rahat ettirecek ise başka cinsiyetten biri tarafından muayene edilmeyi isteyebilirsiniz (ancak acil bir durumsa bu isteğiniz mümkün olmayabilir).

  • Sizi muayene eden kişiye ne yaptıklarını veya bunu neden yaptıklarını sorabilirsiniz, size doğru ve hemen cevap vermelidirler.

  • Muayenenizi ve bakım almanızı engellemediği sürece dini takı veya giysilerinizi takmaya devam edebilmelisiniz,  dininizin gereklerine saygı gösterilmelidir. 

  • Sağlık çalışanı sizin dilinizi konuşmuyorsa, yerinde veya bir dil erişim hattı aracılığıyla tercümanlık yapacak birini ayarlamalarını isteyebilirsiniz. Sizin için tercümanlık yapabilecek güvenilir bir arkadaşınızı veya aile üyenizi de yanınızda getirebilirsiniz.

  • Ağrınızın ciddiye alınmasını sağlayın. Sizi muayene eden kişi, bir şeyin acı verip vermeyeceğini size önceden bildirmelidir. Acıdığını ve durmasını istediğinizi söylerseniz, hemen durmalıdırlar.


Bazen sağlıklı kalmak için vücudunuzun özel bölgelerinin muayenesi gerekir, ancak bu kesinlikle tıbbi olarak gerekli olan adımlarla sınırlı olmalıdır. Pelvik, vajinal, meme, rektal veya testis muayenesi gibi bazı muayeneler rahat hissetmenizi doğal olarak zorlayabilir.


cinsel şiddet taciz nedir haklar

Bu muayeneler sırasında nelere izin verilir ve nelere izin verilmez?


Muayeneyi yapan kişinin şunları yapması NORMALDİR:

  • Muayeneden önce ve muayene sırasında muayenenin her bölümünü size açıklar.

  • Eldiven kullanır.

  • Yanlış veya rahatsız hissettiğiniz bir şey olursa söylemeniz için sizi teşvik eder.

  • Koşullar mümkün ise ve rahat edebilmek için talebiniz bu yönde ise sizinle aynı cinsiyetten olabilir.

  • Sizden sadece vücudunuzun muayene edilecek kısmını soymanızı ister.


Muayene eden kişinin şunları yapması uygun DEĞİLDİR:

  • Sorularınıza cevap vermeyi reddetmesi veya sessiz olmanızı söylemesi.

  • Özel bölgeleri eldiven olmadan incelemesi.

  • Size ne yaptıklarını veya neden yaptıklarını söylemeyi reddetmesi.

  • Odada sizinle birlikte başka bir kişinin bulunmasını reddetmesi.

  • Vücudunuzun muayene etmedikleri kısımlarını soymanız için ısrar etmesi.

  • Cinsel aktiviteniz hakkında konu ile ilişkisinin niye olduğunu açıklamadığı, sizi rahatsız eden sorular sorması.



çocuk muayene

Muayeneye hazırlamak için çocuğuma ne söyleyebilirim?

Çocuğunuzla bir muayene veya doktor ziyareti sırasında neler bekleyebileceği hakkında konuşmak yararlıdır. Doktorun neden belirli yerlere dokunması gerekebileceğini ve ne tür dokunuşların uygun olup olmadığını ona anlatabilirsiniz. Herhangi bir noktada rahatsız hissederse veya muayene sırasında daha önce konuşulmayan farklı bir şey olursa size söylemesi için teşvik edin. Ziyaret sonrasında ziyaret hakkında ne hissettiği konusunda mutlaka konuşun.


Tıbbi istismar vakalarını nasıl bildirebilirim?

Bir sağlık çalışanı tarafından cinsel istismara maruz kaldığınızı düşünüyorsanız:

  • Şiddet olayını takip eden en kısa sürede hastaneye, kolluk kuvvetlerine ya da savcılığa başvurabilirsiniz. (İlk başvuruyu hastaneye yapmanız hem fiziksel ve ruhsal sağlığınız, hem de delillerin bir an önce toplanabilmesi açısından tercih edilebilir. Çünkübedensel (jinekolojik, genital vb.) muayenenin ilk 72 saat içinde ve tuvalete gitmeden, yıkanmadan, kıyafet değiştirilmeden yapılması delillerin kaybolmaması için çok önemlidir)

  • İstismara maruz kaldığınız sağlık tesisinin şikayet komitesiyle iletişime geçebilirsiniz

  • İlinizin veya ilçenizin Sağlık Müdürlüğü'ne bildirebilirsiniz.

  • Herhangi birine rapor ettiyseniz ve herhangi bir yardım almadıysanız, başka bir makama daha rapor etmek isteyebilirsiniz. Kendinizi rahat hissedecekseniz, yardım alana kadar insanlara anlatmaya devam edin, size destek olabilecek kişiler bulabilirsiniz.

  • Psikiyatriste başvurabilirsiniz. Fiziksel bulguların yanı sıra ruhsal bulgular da cinsel şiddet suçlarında önemli delil teşkil eder. Özel bir psikiyatriste başvuramıyorsanız devlet hastanelerine (sizin adınıza süreci başlatabilirler) başvurabilir veya bulunduğunuz ilin  Belediyesinin varsa Psikolojik Danışmanlık Hattını arayabilirsiniz.

  • Gönüllü avukat ve psikolog ağına ulaşmak için  Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Danışma Merkezi,  bulunduğunuz ilin Kadın Dayanışma Merkezleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine başvurabilirsiniz. (Bulunduğunuz ilçede başvurabileceğiniz yerlerin listesi için Cinsel Şiddetle Mücadale Derneğinn sayfasına bakabilirsiniz. https://csdestek.org/ )


Hastane ve benzeri sağlık birimlerinde katı cinsel taciz politikaları teşvik edilmeli ve bunlara bağlı kalınmalıdır. Bu birimlerde oluşturulan şikayet komitelerinin üyeleri, din, etnik grup, cinsiyet kimlik, cinsel yönelim, meslek, uzmanlık ve kıdem açısından geniş bir temsiliyete sahip olmalı, taciz politikalarını uygulama yetkisine sahip olmalı ve hizmet etmeleri gereken kişiler için erişilebilir olmalıdır.


Unutmayalım: Cinsel taciz ve cinsel saldırı eylemlerinin işlenme şekli çoğu zaman iki kişi arasında geçer ve kanıtlanması zordur. Olaydan sonra ruhsal durum muayene bulgularını içeren raporlar, adalet ve hak arama sürecinde "somut delil" oluşturmaktadır.


Profesyonel Yardım Arayın

İlk olarak, faille olan profesyonel ilişkinizi sonlandırın. Tacizden dolayı kendinizi suçlu veya sorumlu hissetmeniz normaldir, ancak ilişkiyi profesyonel tutmanın doktorunuzun yasal sorumluluğu olduğunu sakın unutmayın. Fail olan sağlık çalışanı güveninize ihanet etti, yemin ettiği tıp etiğini ve yasaları çiğnedi. Haklarınızı korumak ve resmi bir talepte bulunmak için profesyonel yardım alın. Kişisel tavsiye için bir cinsel saldırı kriz merkezine başvurun. Ardından, yasal haklarınız hakkında genel bilgi almak için mümkün olan en kısa sürede bir cinsel taciz avukatını arayın. Bir avukatla konuşmak, tacizciye karşı harekete geçerken içinizin rahat olmasını sağlayabilir.

bottom of page