top of page

Yardım Meleğiniz Celladınız Oldu ise; Cinsel Şiddet


sağlık çalışanı cinsel şiddet istismar

Fail, mağdurla arasındaki statü ve güç eşitsizliğinden veya güven ilişkisinden yararlanarak cinsel taciz, ayrımcılık ve/veya saldırı gerçekleştirir; maruz kalanın haklarını ve güvenini kötüye kullanır. Cinsel taciz veya saldırıda bulunan kişi bazen sağlığınızı, bedeninizi, ruh sağlığınızı emanet edecek kadar güvendiğiniz doktor veya başka bir sağlık çalışanı da olabilir. 


Fail bir sağlık çalışanı olduğunda çoğu zaman maruz kalan kişi saldırının ayırdına daha zor varabilir. Mağdurlar söz konusu cinsel eylemin, muayenenin ya da sağlık bakımının bir parçası olup olmadığına emin olamayabilir, rahatsız olsa dahi böyle bir talebi dile getirme hakkının olmayacağını düşündüğünden veya  art niyetli olmak ile suçlanacağı nedeniyle rahatsızlığını dile getiremeyebilir. 


Bedel karşılığı taciz'de (Quid pro quo tipi cinsel taciz), bir doktorun veya psikoloğun öpücük veya flörtöz bir randevu gibi isteklerini yerine getirmesi karşılığında hastaya sağlık hizmeti teklif etmesini tanımlar. Ayrıca, bir sağlık çalışanının, cinsel talebi yerine getirdiği sürece bir hastayı kasıtlı olarak yaralamamak gibi bir şey yapmamayı teklif etmesini de tanımlayabilir. Fail adeta adım adım onayı inşaa eder.


İçinizden bazıları "Öyle şey olur mu, niye o doktora gitsin" diye düşünebilir. Taciz ilk temasta başlamaz. Maruz kalanın önce güveni kazanılır. Çoğunlukla hasta var olan şikayeti için o doktorun tek ümidi olduğunu düşünebilir veya çok adımlı işlemlerde o doktorla sürece başladığı için kendini devam etmeye mecbur hissedebilir. Ya da fail bir psikolog veya psikiyatrist ise, hastanın ruhsal zayıflıklarını, travmalarını, ilgili şemalarını kendi cinsel isteklerini karşılatmak üzere kullanabilir. 


Terapide danışandan terapistine karşı güçlü bir cinsel çekimin geliştiği cinselleştirilmiş bir aktarım gelişebilir. Cinselleştirilmiş aktarım bir istisnadan ziyade sıkça görülebilir ve terapistler bunu tanımak ve danışana zarar vermek yerine yardımcı olacak şekilde ele almak üzere eğitilirler. Pek tabi danışanlar tipik olarak bu tür aktarımı bir yansıtmadan ziyade terapiste duyulan gerçek sevgi ve arzu olarak deneyimleyebilir. Bu yüzden de bir süre tacizin kendi isteği ile olduğunu bile düşünebilir. Terapide Quid pro quo, hastanın kendisini kapana kısılmış hissetmesine ve doktorun taleplerine karşı gelememesine neden olabilecek tehlikeli bir cinsel taciz türüdür.


Cinsel sağlığı tehdit eden bir müdahalelerde bulunmak veya üreme sağlığı ile ilgili ilaç ve hizmetlere erişimini engellemek de cinsel şiddetin başka bir boyutudur. Cinsel şiddet kişi onay veremeyecek durumda olduğunda da gerçekleşebilir; örneğin; sedatif etkili bir ilaç etkisi altında iken.


Eylem gerçekleşmiş bir eylem olabilir, gerçekleşmemiş ve girişimde de kalmış olabilir. Önemli olan kişinin onayının olmadığı, istenmediği cinsel eylem ya da davranışlardır; bu darvranışlar teşebbüs edilmiş, tehdit boyutunda kalmış da olabilir. Bu durum cinsel taciz olduğu gerçeğini değiştirmez.

  

Sağlık Çalışanı Tarafından Cinsel Taciz veya İstismarın Uyarı İşaretleri Nelerdir?

  • Aşırı yakınlık

  • Cinsel organlara uygunsuz dokunma

  • Gereksiz cinsel organ fotoğrafları

  • Kişisel alan ihlalleri

  • Etik olmayan davranışlar

  • Cinsel iyilik talepleri

  • Cinsel öneriler

  • Bakım sırasında uyuşturucu veya alkol kullanımı

  • Hasta izolasyonu

  • Doktor için çalışması için bir hastayı işe almak

  • Özel muamele sağlanması

  • Aşırı hediye vermek

  • Cinsel şakalar paylaşmak

  • Bir hastaya duygularını açıklamak


Tıbbi bir ortamda ne bekleyebilirim, muayeneler sırasında nelere izin verilir ve nelere izin verilmez? hakkında okumak için tıklayınız

bottom of page