Büyük çaplı bir çalışmanın sonuçlarına göre; gece 5 saat ve daha az uyuyan orta yaş ve üstü bireyler, kalp hastalığından kansere kadar bir dizi ciddi ve kronik sağlık durumu için risk altında olabilmekte.
University College London ve Fransa'daki Université Paris Cité'de yürütülen çalışmaya göre araştırmacılar, 50 yaş ve üstündeki kişilerde, gecede en az 7 saat uykuya kıyasla
5 saat ve daha az uyumanın, birden fazla kronik hastalığa yakalanma riskini %30 arttırdığını gözlemlediler. Bu risk, 70 yaş ve üstünde 7 saat ve üstünde uyuyan yaşıtlarına kıyasla %40'a kadar çıkmakta.
Birden Çok Kronik Hastalık Riski
Önceki araştırmalar zaten 5 saatten daha az veya 9 saatten daha fazla uyumanın kanser, diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve demans ile ilişkili olduğunu bize söylüyordu. Ancak yeni yapılan araştırma ile riskin sadece bunlarla kısıtlı değil; felç, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, depresyon, bunama, Parkinson hastalığı ve artrit gibi birçok hastalık için de arttığı gösterildi.
Mevcut çalışma için hiçbir kronik hastalığı olmayan 8000 kişi 50 yaşından başlayarak 25 yıl boyunca uyku süreleri ve kronik hastalıklar açısından takip edilmiş. Araştırma başlarken 50 yaşında olup 5 saatten daha az uyuyanların 7 saat uyuyan akranlarına kıyasla, zaman içinde birden çok kronik hastalığa yakalanma risklerinin %30 , 60 yaşında olup 5 saat veya daha az uyuyanların %32, 70 yaşında olup 5 saat ve daha az uyuyanların ise %40 risklerinin daha fazla olduğu bulunmuş.
Bir gecede 9 saat veya daha fazla uyuyan katılımcılardan yalnızca 60 yaşında olanlarda birden fazla kronik hastalık geliştirme riski tespit edilmiş.
Uyku, gün boyunca metabolik, endokrin ve inflamatuar düzenleme gibi çeşitli vücut işlevlerinin düzenlenmesi için önemlidir. Dolayısıyla uykunun düzensizliği bu sistemlerin de düzensiz çalışması nedenli çeşitli kronik durumların riskinin artmasına neden olabilir.
Uykunun sadece süresi değil kalitesi de önemli
İyi bir uyku sadece uzun uyumaktan ibaret değildir. Aynı zamanda derin, kesintisiz ve dinlendirici de olmalıdır. Örneğin, tedavi edilmeyen uyku apnesinin varlığında 8 saat uyusanız bile halen kardiyovasküler hastalıklar açısından risk altında olabilirsiniz. Tedavi edilmiş bir uyku apnesinde 5 saat uyumak, tedavi edilmemiş bir 8 saatten daha tercih edilebilir sağlık açısından. Ayrıca apne gibi başka kronik sağlık sorunları da uykunun kesintilenmesine sebep olduğu için uykunun hem süresini hem de kalitesini kısıtlayabilir.
Uyku sorunlarının varlığında mutlaka bir psikiyatristin muayenesinden geçip, gerekli görülmesi halinde KBB ve dahiliye gibi başka branşlarında konsültasayonu ile değerlendirilmek önemlidir. Komşudan veya eczaneden alınan bitkisel destekler hatta reçetesiz el altından temin edilen uyku ilaçları sadece uykunuzun daha da bozulmasına değil, altta yatan sorunun tespit edilemeyip ilerlemesine ve başka hastalıkların da eklenmesine sebep olabilir.
Uykusuzluğun altta yatan genel tıbbi bir nedeninin olmadığı durumlarda, sağlıklı bir uyku için; düzenli bir uyku, gün içinde yapay aydınlatmalar yerine gün ışığı kullanmak, sağlıklı yaşam tarzı ve fiziksel aktivite gibi sağlıklı uyku alışkanklıkları önemlidir.
5 saatin altında uyuyanlar şikayetleri olmasa bile, gerçekten dinlenmiş olarak uyanıp uyanmadıklarına, gerçekten verimli çalışıp çalışmadıklarını bir daha gözden geçirsin derim.
Cevabınız hayır ise, daha kaliteli ve uzun uyumaya öncelik vermelisiniz.