top of page

İş Yerinde Stres


iş stresi


İşiniz muhtemelen bir stres kaynağıdır, ancak iş yerinde stresin etkilerine karşı güçsüz değilsiniz. İş yerinde stres ile etkili bir şekilde başa çıkmak hem profesyonel hem de kişisel yaşamınıza fayda sağlayabilir.


İş stresi; aşırı iş yükü ve kötü çalışma koşulları barındırmaktadır. Çalışan stresi özellikle bu talepler dolayısıyla meydana gelen duygusal ve psikolojik gerilimi ifade eder. Bu gerilim, bunalmış veya bitkin olma hissini ve hatta bireyin işinden kopma veya kopukluk hissini kovalar. Çalışan stresi baş ağrısı, mide-bağırsak zorlukları ve kas ağrısı gibi fiziksel sorunlara yol açmasının yanı sıra üretkenliğine, devamsızlığa, işyeri kazalarına ve yaralanmalara yol açabilir.


- iş güvencesizliği

- meslektaşlar veya amirlerle zayıf ilişkiler

- kişinin işi üzerinde kontrol eksikliği

- kaynak veya destek eksikliği


iş stresinin oluşumuna katkı sağlar.


Irklarına, cinsiyetlerine veya diğer kişisel özelliklerine göre ayrımcılığa veya tacize maruz kalan bireylerin iş stresi yaşama olasılığı daha yüksek olabilir.



İş Yerinde Stresle Baş Etme Yolları:


İşyerinde stresle başa çıkmaya başlamak için stres tetikleyicilerinizi tanımlayın. İş arkadaşlarınızı üzen bir durum sizi hiç rahatsız etmeyebilir veya diğer insanları rahatsız etmemiş gibi görünen belirli stres faktörlerine karşı siz daha hassas olabilirsiniz. Bir hafta boyunca olumsuz fiziksel, zihinsel veya duygusal tepki gösterdiğinizi düşündüğünüz durumları, olayları ve insanları not alın. Neredeydin?, Kim vardı?, Tepkin ne oldu?, Nasıl hissettin?


Ardından stres nedenlerinizi değerlendirin. İşinizi kaybetme tehdidi, gelecekle ilgili belirsizlik veya belirli bir projedeki engeller gibi bariz stres nedenleriniz olabilir mi?


Stres tetikleyicilerinizi belirledikten sonra, her durumu veya olayı düşünün ve çözmenin bazen mükemmel olamayan alternatif yollarını arayın. Örneğin, oğlunuzu okuldan almak zorunda olduğunuz için işten geç kaldığınızı varsayalım. Okul sonrası ulaşım hakkında diğer ebeveynler veya komşularınız ile görüşebilirsiniz. İşe daha erken başlayabilir, öğle yemeği saatinizi kısaltabilir veya akşamları yetişmek için eve iş götürebilirsiniz. Çoğu zaman, stresle başa çıkmanın en iyi yolu, ona neden olan koşulları değiştirmenin bir yolunu bulmaktır.





Belirli stres tetikleyicilerini ele almanın yanı sıra, iş yerinde bunalmış veya baskı altında hissediyorsanız, zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek de yararlı olabilir. Gerçekçi hedefler belirleyin. Gerçekçi hedefler ve son tarihler belirlemek için ekip arkadaşlarınız ile birlikte çalışabilirsiniz. Bir öncelik listesi oluşturmanız ve sıralama yapmanız gün boyunca ana listenizdeki görevleriniz üzerinde öncelik sırasına göre çalışmanız açısından size verimlilik katacaktır.


işte tükenmişlik

Bir görevi yapmak için zamanınız yoksa hayır diyebilirsiniz. Zamanınız en önemli şeyler listenizde en başta, onu koruyun. Akşamları veya hafta sonları maillerinizi kontrol etmemek gibi işiniz ve kişisel hayatınız arasında sınırlar koymaya yönelik küçük adımlar atmaya çalışın.


Güvenilir arkadaşlardan ve aile üyelerinden yardım almak, stresi yönetme yeteneğinizi geliştirebilir. İş ya da kişisel hayatınızda stresten bunalmaya devam ederseniz, stresi daha iyi yönetmenize ve sağlıksız davranışları değiştirmenize yardımcı olabilecek bir ruh sağlığı uzmanı ile konuşmak isteyebilirsiniz.




bottom of page