top of page

Depremi Yaşayanlarla Ne Nasıl Konuşulmalı


Depremler, çok büyük fiziksel ve psikolojik hasara neden olabilen doğal afetlerdendir. Bir depremden sağ çıkmak, kişinin ruh sağlığı üzerinde kalıcı bir etki bırakabilir ve bir arkadaş, aile üyesi, öğretmen, basın muhabiri veya ruh sağlığı uzmanı olarak, depremi yaşayan biri ile nasıl konuşulacağını bilmek önemlidir.


Depremi yaşayan birini rahatlatmak isterken, yaralayan muhabirler gördük, bu nedenle siz de bir depremi yaşayan ve okuluna dönen bir birey ya da apartmanınıza taşınan bir aile ile denk gelirseniz, doğru sözel adımları bu yazıda bulabilirsiniz.


Depremi yaşayanlar ile her zaman her yerde karşılaşabilirsiniz, çünkü farklı şehirlerde farklı hayatlara başladılar. Onlar ile nasıl konuşmanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Depremi yaşayan biri ile konuşurken, sözlerinizle hassas ve düşünceli olmanız önemlidir. Ne söyleyeceğiniz ve ne söylemeyeceğiniz konusunda bazı ipuçları:


depremi konuşmak


Ne demeli:


"Bunu yaşadığın için çok üzgünüm." Bu ifade empati gösterir ve deneyimlerini kabul eder.


"Nasıl hissediyorsun?" Bu soru, onların iyiliğini önemsediğinizi gösterir ve onlara duygularını ifade etme şansı verir, duygularını ifade etmeleri için onlara alan açar. Duyguları hakkında konuşmanın sorun olmadığını ve onları dinlemek için orada olduğunuzu bilmelerini sağlayın.


"Sana yardım etmek için yapabileceğim bir şey var mı?" Bu ifade, onlara elinizden gelen her şekilde yardımcı olmaya istekli olduğunuzu gösterir.


"Konuşmak istersen dinlemek için buradayım." Bu açıklama, konuşmaları gerektiğinde onları desteklemek için hazır olduğunuzu bilmelerini sağlar.


"Deprem yaşadıktan sonra korkmak normal. Bu konuda bir uzmana danıştınız mı?" Bu ifade, profesyonel yardım almanın sorun olmadığını ve onların iyiliğini desteklediğinizi gösterir.


"Senin için ne zaman istersen buradayım." Bu ifade, depremzede için empati ve desteği gösterir. Dinlemeye veya elinizden gelen her şekilde yardım etmeye hazır olduğunuzu bilmelerini sağlamak, güven ve yakınlık oluşturmak için çok önemlidir.


"Deprem yaşadıktan sonra korkmak normaldir." Bu ifade, duygularını normalleştirmeye yardımcı olur ve deneyimin psikolojik etkisini anladığınızı gösterir. Bu aynı zamanda onlara bu şekilde hissetmekte yalnız olmadıklarına dair güvence verir.


"Bir akıl sağlığı uzmanıyla konuştunuz mu?" Bu soru, onların ruh sağlığını ve esenliğini önemsediğinizi gösterir. Onları bir akıl sağlığı uzmanından yardım almaya teşvik etmek, onlara duygularını yönetmeleri için kaynak ve destek sunabilir.


"Olanlar hakkında konuşmak ister misin?" Bu soru, eğer kendilerini rahat hissederlerse, deneyimleri hakkında konuşma fırsatı sunar. Ancak, bunun hakkında konuşmak istemeyebileceklerini unutmamak önemlidir ve bu da sorun değil.


depremi konuşmak

Ne söylenmemeli:


X "Ben nasıl hissettiğini biliyorum." Nasıl hissettiklerini bildiğinizi varsaymaktan veya deneyimlerini en aza indirmekten kaçının. Herkesin deneyimi benzersizdir ve benzer deneyimler yaşayanların bile farklı duyguları ve başa çıkma mekanizmaları olacaktır.


X "Daha kötü olmadığı için şanslısın." Başkalarının deneyimleriyle karşılaştırma yapmaktan veya deneyimlerinin ciddiyetini küçümsemekten kaçının. Bu, mağdurun duyulmamış ve desteklenmemiş hissetmesine neden olabilir.


X "Yaşadığına şükretmelisin." Duyguları hakkında varsayımlarda bulunmaktan veya belirli bir şekilde hissetmeleri gerektiğini ima etmekten kaçının. Bir depremden sağ çıkmak travmatik bir deneyim olabilir ve hayatta kalan kişinin duygularını kendi yöntemleriyle işlemesine izin vermek önemlidir.


X "Önemli bir şey değil, depremler her zaman olur." gibi sözlerle durumun ciddiyetini küçümsemekten kaçının.


X "Yakında her şeyin normale döneceğinden eminim." Gelecekleri hakkında sözler vermekten veya varsayımlarda bulunmaktan kaçının. Bunun yerine, anda var olmaya ve destekleyici olmaya odaklanın.


X "Kimleri kaybettin? Ailen nerede?" Özellikle küçük yaştaki bireylere muhabirler tarafından sorulduğunu gözlemlediğimiz ve öğretmenlerin bu tarz soruları yöneltmesinin ilk tanışma gününde bile yaygın olduğunu bildiğimizden, bunu yapmamanız gerektiğini hatırlatmak durumundayız.


X "Aşacaksın." Deneyimlerini küçümsemekten veya küçümsemekten kaçının. Bir depremden sağ çıkmak, kalıcı psikolojik travmaya neden olabilir ve deneyimlerinin ciddiyetini kabul etmek önemlidir.


X "Sadece pozitif ol." Sadece olumlu düşünmelerini önererek duygularını geçersiz kılmaktan kaçının. Olumlu düşünme yardımcı olabilirken, olumsuz duygularını da kabul etmek ve doğrulamak önemlidir.


depremi konuşmak

Psikolojik açıdan bakıldığında, bir depremden sağ çıkmak; kaygı, korku ve çaresizlik gibi bir dizi duyguya yol açabilir ve travma, geçmişe dönüşler, kabuslar ve kaçınma davranışı gibi bir dizi psikolojik belirtiye neden olabilir. Hayatta kalanları bir ruh sağlığı uzmanından yardım almaya teşvik etmek, onlara bu semptomları yönetmek ve iyileşme sürecini başlatmak için kaynak sağlamada yardımcı olabilir.


Herkesin travmayla farklı şekilde başa çıktığını hatırlamak ve onların başa çıkma mekanizmalarına saygı duymak önemlidir. Onları ruh sağlığı uzmanlarından yardım almaya teşvik etmenin yanı sıra benzersiz başa çıkma mekanizmalarına saygı duymak da iyileşme süreçlerinde faydalı olacaktır.


Geleceğe dair hayal kurmasını sağlamak planlarını dinlemek ve hayatını ya da günlük işlerini planlamasında ona yardımcı olmak destekleyicidir. Egzersiz, meditasyon veya günlük tutma gibi sağlıklı başa çıkma mekanizmaları bulmaları için onları teşvik etmek de iyileşme sürecinde sevdiklerinize yardımcı olabilir.


Depremi yaşayan biri ile konuşmak; empati, destek ve duyarlılık gerektirir. Ne söyleneceğini ve ne söylenmeyeceğini bilmek, hayatta kalanların zor zamanlarda duyulduklarını ve desteklendiklerini hissetmelerine yardımcı olabilir.



bottom of page