top of page

İyi İletişim İyi Seks

cinselliği konuşabilmek

Sağlıklı bir cinsel yaşam için en belirgin kriterler neler?


İyi seks hayatı ile isteneni esasen sağlıklı ve mutlu bir cinsel yaşam olarak tanımlamak daha doğru olur. Sağlıklı cinsel yaşamı belirleyen bedensel sağlıktan çok ruhsal sağlıktır. Bir çok dahili hastalığa sahip kişi, doğru tedavi, uygun yan etki yönetimi ile cinsel olarak aktif kalabilir. Ruh sağlığı bozulduğunda da, cinsel sorunlar sıklıkla görülür. Hatta örtük depresyonun ilk belirtisi cinsel isteksizlik olup, bazen psikiyatriste ilk ve yegane başvuru nedeni olabilir. Ruhsal olarak sağlıklı olmadan bir cinsel birleşmenin gereği olan fiziksel ve mental olarak zinde olmak, cinsel olarak yetkin ve kendine güvenli hissetmek ve cinsel olarak uyarılmış ve heyecanlı hissetmek mümkün değildir.


Mutlu cinsel bir yaşamı bir evin yatak odasına benzetebiliriz; önce evin ön kapısında geçeceksiniz ki içerideki odaya yürüyebilesiniz. Ön kapının anahtarı ruhsal sağlıktır. İçeri girmek için  sağlıklı bir ruh halinde olmak gerekir. Yatak odasına açılan koridorun arka arkaya kilitli 2 kapısı bulunur; ilk kapı açılmadan ikinciden geçemez, yatak odasına da giremezsiniz.


İlk kapının anahtarı "güven"dir. Cinsel birleşme, kıyafetlerinizin bile olmadığı, tüm çıplaklığınızla en savunmasız olduğunuz andır aslında. Her iki partner de birbiriyle hem duygusal hem de bedensel olarak güvende hissetmelidir. Cinselliğe fiziki olarak veya duygusal istismar edilerek zorlandığınızda o cinsellik tam olamaz. Ancak güvenin bir de duygusal boyutu vardır. Cinsellikle ilgili inanışları, bilgisi, istekleri, davranışları ve/veya fantezileri hakkında yargılanmayacağı, dalga geçilmeyeceği veya başkasına bahsedilmeyeceği konusunda kişi emin olmalıdır. Aksi taktirde kendisini partnerine açamaz. Bu da gerçekten yakın hissetmelerine engel olur.


Güven sağlanırsa ikinci kapı açılabilir, yakınlık/mahremiyet anahtarı. Sadece seks isteyen, bağlanma problemi olan kişiler dışında herkes için cinsel ilişki yaşayacağı kişi ile yakın hissetmek önemlidir. Ancak gerçek yakınlık kalben değil, zihnen başlar. Yakınında olmayı arzulayarak değil, duygu ve düşüncelerini paylaşarak insanlar yakınlaşırlar. Çift ne kadar mahremlerini paylaşırlarsa, o kadar birbirlerine duygusal olarak yakın hissederler. Bunun için de sadece yatak odasında değil günlük hayatta ilişki içinde de doğru iletişimi kurabilmek gerekir.


Kaliteli bir cinsel yaşamın olmazsa olmazı ‘İyi İletişim’ diyebilir miyiz?

Tabiki, iletişim güven ve yakınlığı bir arada tutan bir anahtarlık gibidir. Çiftlerin arasındaki iletişimin niteliği ilişkinin durumunu, ilişkinin durumu ise cinselliği belirler. Dolayısıyla "İletişim, cinselliğin termometresidir" diyebiliriz. Cinsellikte iyi bir iletişim kurabilmek için öncelikle günlük iletişimi kuvvetlendirmek gerekir.

ilişkide sağlam bir iletişim nasıl kurulabilir? okumak için


Gündelik hayatta olduğu gibi cinsel hayattaki iletişimde de pozitif dil kullanımı önemlidir. Cinsellik sırasında hoşunuza gidenler hakkında pozitif geri bildirimde bulunmak, aşk sözcüklerini söylemek, iltifat etmek, iyi bir sevişme sonrası partneri övmek, gün içinde bir önceki sevişmeye küçük kapalı atıflarda bulunmak cinsel iletişimi kuvvetlendirir. Tabiki kişisel farklılıklardan dolayı anlaşmazlıklar da yaşanabilir. Herkesin cinsel isteği, uyarılabilme eşiği, uyarılma materyali ve yolu, cinsel ilişkiden zevk alma şekli ve yolu, bunu dışa vurumu farklıdır. Doğru iletişim ile çift, sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için yolu uzlaşarak birlikte bulabilir.


Beden dili yataktaki iletişimin bir parçası olabilir mi? Yeterli olur mu?


Aslında hiç konuşmadığımızda bile bedenimizle mesaj vermeye devam ederiz. Vücudunuzun yönü, kafanızın açısı, mimikleriniz, karşıdakine mesafeniz ve daha birçoğu ilişki ile ilgili konuşmaya devam eder. Ve tabiki cinsellikte de beden dili iletişimin önemli bir parçasıdır. Özellikle de dokunmak. Sevişirken insanlar çoğunlukla gözlerini kapatırlar. Aslında görsel uyaranları azaltarak dokunma duyusuna daha iyi odaklanmak için gözler kapanır.


Neredeyse hiç önsevişme yapmayan çiftler görüyorum. Kadın ve erkekte uyarılmanın yolları genellikle farklıdır. Erkekler görsel materyal ile kolaylıkla uyarılırken, kadınlar daha çok dokunulma ile uyarılırlar. Uyarılma olmazsa zevk de olmaz, orgazm da. Sevmediğiniz bir yemeği zevk için değil sadece doymak için yersiniz. Neden zevk almadığınız bir etkinliği sadece karşı taraf için sürdüresiniz ki? Bir yerden sonra isteksizlik de başlar, görev usulü yapılan sevişmeler bile zul gelmeye başlayabilir, bir an önce bitsin moduna girilebilir. O yüzden de dokunmak ve dokunulmak kadınlar için daha da önemlidir. Bir an önce bitsinden, bitmesin bir kez dahaya geçiş ancak uyarılmak ve zevk almak ile mümkün olabilir.


cinsellikte dokunmak


Hangi noktalara dikkat etmek, nasıl bir yol izlemek gerekiyor?


Bedensel iletişimden başlarsak, dokunma, özellikle de önsevişme sırasında, sadece genital organlarla sınırlandırılmamalı. Bedenimizin heryerinde dokunmanın farklı türlerini algılayan milyonlarca algaç var. Niye onları da kullanmayalım. Örneğin, kulak memesi, boyun, üst iç bacak, el veya ayak parmakları da uyarılmaya oldukça açık ve erotik vücut parçaları olabilir. Çiftler dokunmayı tüm vücuda yaydıklarında, daha önce hiç farkında olmadıkları yerleri de keşfedebilirler. Hem kendilerini hem de partnerlerini daha yakından tanıma şansı yakalarlar.


Dikkat edilmesi gereken, dokunmanın sadece cinsellik ile sınırlandırılmaması gerektiği. Aksi taktirde tüm dokunmalar, cinsel ilişki daveti olarak algılanmaya başlayabilir. Bu da amaçsız bir dokunmadan bile sakınmalara ve çiftin birbiriden uzaklaşmasına neden olabilir. Evde dinlenirken birbirine yakın ve temas içinde oturmak, birlikte iken online olunan zamanları kısıtlamak, partnerin gözlerine ara ara kısa ama bir anlık bakıştan uzun bakmak, ele ele tutuşmak, yüzüne dokunmak gibi ilişkinin flört aşamasında yakınlaşmak için yapılan eylemleri yeniden hatırlamak, evde dans etmek veya beraber duş almak, günlük hayatta birbirine temas etmenin ve ilişkiyi canlandırmanın yolları olabilir.


Ancak beden dili ne yatakta ne de günlük hayatta, tek iletişim kanalı olarak kullanılamaz. Günlük hayatta da olduğu gibi sözel olmayan iletişim, her zaman yanlış anlamalara daha açıktır.



Cinsellik nasıl konuşulur?


Ancak cinsel konuları konuşurken karşı tarafı suçlamamaya ya da suçlu hissettirecek şekilde konuşmamaya dikkat etmek lazım. Bu tutum karşı tarafın alınmasına ya da savunmaya geçmesine neden olabilir. Çözüme yönelik bir konuşmadan ziyade karşılıklı ithamların olduğu bir mahkemeye döner.


Cinsel konularla ilgili konuşmalarda “ben” dilini kullanmak önemlidir. Bu konuşmanın daha az suçlayıcı hissedilmesini sağlar. Tabiki ben ile cümleyi başlatıp, karşı tarafın karakteri ile ilgili yorumlar yapılmıyorsa.... Kişiliğine yönelik yorumlardan ziyade davranışlara odaklanmak gerekir. Çünkü bir insan kendini değiştiremez ama davranışlarını değiştirebilir.


Sadece davranışını tarafsız bir gözlemci olarak tanımlayın ve ne anlama gelebileceği ile ilgili bir tahmin ya da yorumda bulunmayın. Sadece sizde yaratığı etkiye odaklanın ve duyguyu paylaşın. Duygunuzun sizin ve cinsel hayatınız üzerinizdeki sonuçlarını anlatın. Örneğin “Beni hiç umursamıyorsun, kendi işini bitirip yatıyorsun” yerine, “Cinsel olarak birleşmeden önce benim ihtiyaç duyduğum kadar bana dokunmuyosun. Uyarılamıyorum ve zevk alamıyorum. Bu beni mutsuz hissettiriyor. Daha sonra zevk almadığım birşeye karşı isteksiz oluyorum ve daha az sevişmeye başlıyoruz” denilebilir.


Karşı tarafın istenmeyen davranışlarının yerine başka hangi davranışların kendilerine iyi gelebileceği ile ilgili net seçenekler sunmak iyi bir çözümdür. Çünkü tek bir çözüm akıl vermek, ne yapacağını söylemek olacaktır ve kimse bundan hoşlanmaz. Örneğin “Sevişirken ben de orgazm olmak istiyorum. Yeni şeyler deneyebilir miyiz? Mesela beni şunu yaparak uyarabilirsin ya da istersen ben kendimi uyarabilirim ya da senin istediğin birşeyi deneyebiliriz” denilebilir. Veya bir başka örnek olarak "Ter kokuyorsun, sevişmek istemiyorum" yerine "Kokulara burnum çok hassas. Bu durum hem güzel kokularda uyarılmam ya da ter gibi zorlayıcı kokularda ise cinsel isteğimin sönmesine neden oluyor. Sevişmeden önce beni baştan çıkarmak için duş almana ne dersin ya da yorgun olursan sabah erken kendimize vakit ayırabiliriz" şeklinde konuşulabilir.













bottom of page